Geluidsfragmenten & Directiedemo's B
Evenementen
EvenementenTelebasel (Live)
Evenementen
Terug naar huis
Carnaval
Tambourmarsen

De Basler Fasnacht is iets, hoe kan het ook anders, in Basel (Zwitserland) plaatsvindt. Dit is een week na de carnaval, en vaak komt bij ons de vraag;"Hoe komt komt dat en waarom een week na de carnaval?" Het antwoord hierop is eigenlijk vrij simpel; In die omstreken werd door het protestantse geloof het carnaval verboden. Het gevolg hiervan was dat de mensen de nacht van zondag op maandag na aswoendag protest gingen voeren. Om onherkenbaar te zijn werden er maskers gedragen. Tot op de dag van vandaag noemen ze dat de "Morgenstraich" (Vrij vertaald "Ochtendroffel").


Maandagmiddag begint om 14.00 uur een grote optocht met "Waggis", "Guggen" en "Cliquen". "Waggis" zijn een soort van praalwagens waarop gemaskerde personen zitten die snoep, fruit, bloemen en drank uitdelen. "Guggen" zijn gemaskerde orkesten die met de optocht meelopen, en cliquen zijn Tamboergroepen, Fluitgroepen, of de laaste 2 genoemden samen. Maandagavond kun je in de stad tot in de late uurtjes de muzikaliteit bewonderen.


Dinsdagmiddag begint de "Kinderfasnacht". Kinderen verdelen uit kleine praalwagentjes snoep, die meestal getrokken worden door ouderen. Vaak zijn de muzikanten dan ook "Kindvriendelijk" gekleed.

Dinsdagavond begint met een stertocht van orkesten. Deze lopen dan door de stad om de "Guggekonzäärten" aan te kondigen. Op diverse podia in de stad spelen diverse Guggen dan 3 liedjes. De beste orkesten spelen op de Barfüsser Platz en de Marktplatz. Voor Dweilliefhebbers echt een aanrader!!!


Woensdag is er wederom een optocht. Na de optocht is er in de stad tot 4 uur nog een hoop te beleven. Als het donderdagmorgen 4 uur is komt  de "Endstraich", en worden de maskers afgedaan. 't Feest is nu echt afgelopen.   


  

CAMERA MARKTPLATZ 1

CAMERA MARKTPLATZ 2

CAMERA SCHNABELGASSE

CAMERA SPALENBERG

CAMERA GERBERGASSE

BASLER FASNACHT OP TELEBASEL (LIVE)

Tambourmarsen